NOVINKY NA PULTĚ MODRÉ SOVY

Rozhodli jsem se pro vás připravovat pravidelný přehled nových knih, se kterými se můžete setkat na pultech našeho knihkupectví. A jelikož čtvrtky jsou historicky ověřené jako správný čas pro nové tituly, zavádíme KNIŽNÍ ČTVRTKY.

Everest: Pozoruhodný příběh Edmunda Hillaryho a Tenzinga Norgaye

Krátce před polednem 29. května roku 1953 slunce jasně svítilo na nejvyšší bod naší planety – a poprvé v historii u toho byli i lidé. Jejich jména zněla Edmund Hillary a Tenzing Norgay. Oba právě vystoupali na Mount Everest. Příběh dvou zcela rozdílných, avšak stejnou měrou odvážných mužů je ohromujícím důkazem lidského odhodlání překonávat sebe sama i rozmary přírody. Vydejte se s nimi na dobrodružnou výpravu za dobytím nejvyšší hory světa!


Fungarium

Vítejte ve Fungariu! Vstupte do bohatě ilustrovaného muzea, které vám představí jednu z nejpodivuhodnějších forem života na Zemi v jasných barvách. Seznámíte se se všemi druhy hub – od žampionů, které najdete na pultech obchodů, až po penicilin a další, jež změnily chod lidských dějin. Probádejte pestré království hub a lišejníků a zjistěte, proč jsou tak důležité pro veškerý život na naší planetě!


Miroslav Krobot: Nečíst

Útržky, úvahy, nonsensy, povídky. Myslí charismatického režiséra a herce putují fascinující postavy i vzpomínky: Český dobrodruh Eskymo Welzl si podává dveře s Jackem Kerouacem, Rolling Stones s maminčiným životopisem. Divokou krásu Jeseníků střídají parky Olomouce či divadlo v Chebu. Osobitý styl jednoho z nejvýraznějších mužů českého divadla a filmu vám odemkne dveře do světa fantazie, v němž je radost se ztratit.


Prokletý kraj

Jelení Horou se několikrát prohnaly dějiny plné nenávisti a zmaru. Vesnička ukrytá v pošumavských lesích dodnes není ideální místo k životu. Gerdu s dcerou k návratu sem přiměl jenom rozvod a nedostatek peněz. Z jednotvárnosti ji vytrhne až seznámení s Lindou, která tu pátrá po minulosti své rodiny. Vzápětí ale ve vesnici za podivných okolností někdo zemře… a zločin oběma ženám pomůže odhalit staré tajemství, které nikdy nemělo vyjít na povrch.


Příhody matky Přírody

Sedm příběhů, bajek nebo moderních autorských pohádek, tak jak to u oblíbeného básníka Radka Malého hned nepoznáme… Rozhodně se tu ovšem nejedná o příběhy prvoplánově naučné, jak prozrazuje už popis hlavní postavy: „Příroda vypadala jako taková zanedbaná vesnická tetka, vlastně tulačka, která žila v lese a vůbec, kde se dalo. Spávala na mezích, pod širokými stromy, občas v medvědím brlohu a je téměř jisté, že kdyby už tehdy byly v lesích krmelce pro lesní zvěř, spávala by i tam.


Uspávanky a vstávanky

Milí rodiče, prarodiče a všichni kamarádi dětí! Usínání a buzení jsou důležité chvilky. Když usínáme nebo vstáváme se špatnou náladou, promítne se to do našich nocí i dnů. Hodí se mít pro tyto situace malé rituály.


Zábavný průvodce sluneční soustavou

Nyní už se nemusíte bát vycestovat za hranice možností, protože tato kniha vám bude na cestách výborných společníkem. Zábavný průvodce sluneční soustavou plný barevných ilustrací a faktických vědeckých poznatků je nezbytným vybavením každého zvídavého vesmírného dobrodruha. Skvěle vás připraví na cestu do vesmíru, poradí, jak se kam dostat a co můžete ve vybrané destinaci podniknout. Je plný fascinujících faktů o vesmíru, hlavně o planetách naší sluneční soustavy a jejich měsících.


Bum bum tydlidum

Co říká kočka? Mňau! Co říká pejsek? Haf! A co říká kočkopejsek? Mňaf! Výběr krásných hravých a legračních básniček Daniely Fischerové pro nejmenší.


Detail obálky titulu Chlapec, krtek, liška a kůň

Óda na nevinnost a laskavost vyprávějící o životních ponaučeních, která si již získala srdce více než milionu čtenářů. Kniha vypráví o přátelství mezi zvídavým chlapcem, lačným krtkem plným chuti do života, liškou, kterou strázně naučily ostražitosti, a moudrým, něžným koněm. Všichni čtyři objevují širý svět. Navzájem si kladou otázky. Cestou procházejí bouřemi. Učí se milovat. Tento univerzální, laskavý příběh je určen pro všechny čtenáře bez rozdílu věku. 


Děti z Bullerbynu

Nestárnoucí klasika, která se stala jednou z 12 nejoblíbenějších knih ankety Zlatý tucet.

Prožijte dobrodružství šesti kamarádů na švédském venkově. Astrid Lindgrenová je nositelkou Ceny H. Ch. Andersena a zcela jistě patří mezi nejvíce oblíbené dětské autorky nejen u nás. Lisa nám vypráví neuvěřitelné příběhy, které jste určitě zažili i vy. Strávíte s dětmi celý rok: jaro s koťátky, léto s prázdninami, podzim se školou, zimu s vánočními svátky.


Detail obálky titulu Jak přemýšlí moje dítě? - Praktická dětská psychologie pro moderní rodiče

Jaké myšlenkové pochody se ukrývají za chováním vašeho dítěte? Seznamte se s nejnovějšími poznatky z dětské psychologie a neurologie a přistupujte ke svému dítěti s nově nabytou jistotou. Zjistěte, co vaše dítě skutečně myslí tím, když říká „Podívej, co jsem udělal“ nebo „Ale mně se nechce spát“ nebo „Ztrapňuješ mě“, a co může být příčinou výbuchů, při kterých ani samo dítě nedokáže vyjádřit, co se mu honí hlavou. Kniha nastiňuje více než 100 situací a objasňuje nejenom myšlenkové pochody dítěte, ale bere v potaz také pocity rodiče. Díky tomu zvládnete uspokojivě vyřešit jakýkoliv výchovný problém. Také jsou zde zachyceny zásadní milníky ve vývoji dítěte v období mezi druhým a sedmým rokem a všechny zásadní situace, které mohou nastat. To vše vám má pomoci, abyste si s dítětem vytvořili trvale hezký vztah.


Příběh o vlaštovce Glorii, kterou neviditelná touha táhne z jihu do zimy na sever, kde se její osud protne s osudem osamělého řidiče dodávky a mladého uprchlíka, snad nejvíc ze všeho připomíná Wildeovy nebo některé Andersonovy pohádky. Právě v nich často kdosi nepatrný, nebo i bezejmenný změní chod velkých dějin a příběhů. Na rozdíl od princů a králů jsou hrdiny této pohádky ti nejobyčejnější a nejopuštěnější lidé. Kulisami jsou jim místa kolem silnic, benzinky, betonové plácky a předměstí. Přesto si k nim, navzdory mnoha překážkám, proráží cestu naděje.


Jaké je to žít s krávou? Dojit ji každý den, chodit na pastvu, starat se o ni? Má to nějaký smysl, když v supermarketech na vás čekají hory jogurtů, tvarohů a mlék v dokonalých baleních? Tereza Říčanová žije život, do kterého se většině z nás nechce. Je nepohodlný a náročný, vstává se v něm za úsvitu, a když je to třeba, pracuje se do úmoru, dny získávají rytmus podle ročních období a krmení… Soužití se zvířetem, každodenní pozorování a fyzická práce v autorce probouzejí citlivost pro skutečný smysl věcí, obnovují zapomenutý vztah se zvířaty, nastolují vnitřní řád a zjitřují představivost. V této knize se vy i vaše děti dozvíte mnoho praktického: třeba kolik má kráva žaludků, jak se dělá máslo nebo sýr, co žerou krávy v zimě nebo co to je hovnopytel. Ale nečekejte žádnou příručku. Kráva Říčanová je především dokumentární deník jedné malířky.


Malý Marcelín Pivoňka mohl být šťastné dítě, tak jako mnoho jiných dětí. Bohužel, byl postižen podivnou nemocí: červenal se… Červenal se pro nic za nic. Naštěstí, mohli byste namítnout, v tom Marcelín nebyl sám, všechny děti se červenají. Zrudnou, když se stydí nebo když udělají nějakou hloupost. Ale Marcelínův případ byl proto tak znepokojující, že se červenal úplně bez příčiny…

Po Raoulu Taburinovi už druhá autorská knížka Jeana-Jacquesa Sempého přeložená do češtiny. Francouzský král něžného, hořkého i inteligentního kresleného humoru vypráví o dětství, o životních překážkách, které nejprve vedou k osamění a později utvářejí charakter, a především o jednom velkém přátelství.


Hurá na hory! Kdo přijede do Plískanic, nebude ochuzen o žádnou zimní zábavu: lyžování všeho druhu, skoky z boulí i ze střechy, slunění na vysokohorském slunci, arktický rybolov, teplo z norských kamínek, pravá norská svačinka s pomerančem a čokoládou Kviklunsj i kolekce lyžařských kukliček, to vše ze štětce mladého norského výtvarníka a ilustrátora Bjorna Runa Lieho. Radost z malování, zimní krajiny zaplněné malými ději i norskými reáliemi podává autor s notnou dávkou humoru, smyslem pro detail a samozřejmě s lyžařskou nostalgií.


Kdo má psa, fenku, psíčka, rafana nebo hafánka, je moc rád, psi jsou totiž velmi přátelští! Podívejte se, jakého psa měla naše maminka, jak vypadala naše stará Baryna a jaké psy máme dnes. Cicina je malá, chytrá a strašně rychlá. Umí cenit zuby a bydlí na půdě. Dorina je velká a huňatá, nikdy jí není zima a štěká hlubokým hlasem…

Tereza Říčanová opět bez sentimentu a tentokrát skrze psy vypráví slovem i obrazem o domově a každodenních maličkostech, ale taky o zrození, smrti a věrnosti, jak jinak. Tereza Říčanová je ztělesněním autorského pohledu na dětskou literaturu. Tato malířka, spisovatelka a performerka je jako vichřice: razantní malby, které jistě ovlivnil jak expresionismus, tak tvorba naivistů, lapidární a přitom nezaměnitelně krásné texty inspirované dětskou myslí, to vše tvoří dohromady knihy, které otevírají dětem zcela jedinečný pohled na lidský život. Ten je v jejím podání vždy svázán se základními otázkami lidského bytí: ať už vypráví o slavení svátků nebo o kozách… všednost venkovských dnů je existence sama: zpěv písní, biblické příběhy, zvířecí i lidský koloběh. A tak je to i v Psí knížce, volném pokračování autorčiny série ze života na statku.


Víte, co je nejlepší na chození do školy? No přece prázdniny! Teď jen pořádně sbalit a hurá na vlak… Oskar už má za sebou první třídu. Naučil se číst, psát a počítat. Oskarova babička si myslí, že se toho člověk nejvíc naučí na dalekých cestách, ale děda říká, že na to, abys něco zažil a něčemu se přiučil, nemusíš lítat na druhý konec světa ani chodit do školy. Stačí si vyjít do lesa nebo k rybníku. V tomhle si kocour s dědou moc dobře rozumí! MŇAU! Pokračování úspěšné knížky 12 hodin s Oskarem, která byla oceněna na knižním festivalu v Bologni.